16 aprilie 2011

II. Scoala  Perieti intre cele doua razboaie mondiale

        Inainte de primul razboi mondial, la Scoala Perieti, alaturi de minunatii dascali Gheorghe Bojogescu si Anastasie Stoenescu au functionat si invatatorii Popescu si Tomas( Tamas) .
      Dupa primul razboi mondial li s-a alaturat, si Ecaterina Fuerea (Bojogescu), fiica familiei Fuerea, care a contribuit la ridicarea localului de scoala din Catun. Aceasta echipa a contribuit esential la alcatuirea intelectualitatii din comuna, formandu-se pe nesemtite, un nucleu de tineri ce urmau diferite scoli secundare, admirati de localnici si de vecinii comunei .
     Dupa 1 septembrie 1922 si pana in 1930, scoala va fi slujita de 5  dascali, carora li se vor adauga in 1941, inca doua posturi pana in 1950 .
      Preluand mostenirea lasata de autoritarii invatatori Atanasie Stoenescu, Gheorghe si Ecaterina Bojogescu, noua echipa este alcatuita din : Ion Vetu, Florica Andreescu, Ecaterina Vasilescu, Ecaterina Dabija, Smaranda Nica, Alexandrina Bercus, Vasile Mihailescu .
        Ei vor duce mai departe destinele scolii, iar pentru munca lor neobosita li s-a dat numele le "generatia de aur".
       Acestia aveau conceptii moderne despre scoala, au organizat noi clase de elevi si i-au indrumat spre studii secundare la scoli normale, comerciale si profesionale, astfel incat in anul 1932 existau in comuna 65 de astfel de elevi .
       "Generatia de aur" a dascalilor din comuna Perieti s-a stins odata cu pensionarea sotilor Vetu , a invatatoarei Smaranda Nica si moartea invatatorului Vasile Mihailescu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu